Wat kun je doen als je buren echt te veel lawaai, rotzooi of nare geuren produceren, en niet een enkele keer, maar de hele tijd? De gemeente Den Haag en de Haagse corporaties hebben daarover afspraken gemaakt en verwerkt in de 'Haagse aanpak woonoverlast'.
In de Haagse aanpak woonoverlast staat wat mensen zelf kunnen doen en ook wat de woningcorporatie of de gemeente in het uiterste geval kan doen. In een ‘roadmap’ staan alle middelen en trajecten beschreven die kunnen helpen bij het tegengaan van woonoverlast.
"Overlast heeft een enorme impact op het welbevinden en uiteindelijk de gezondheid van bewoners", zegt wethouder Martijn Balster van Wonen. "We leven met velen samen in een grote stad, we zullen rekening met elkaar moeten houden. Door afspraken te maken waar het kan, maar ook door te handhaven waar het moet.”
Tekst gaat door onder illustratie.
Structureel karakter
Iedereen in de stad heeft weleens last van buren die een feestje geven of een verbouwing om de hoek, maar wanneer deze last een structureel karakter krijgt is er sprake van overlast. De gemeente Den Haag en de Haagse corporaties werken samen om deze overlast tegen te gaan onder de noemer ‘De Haagse aanpak woonoverlast’. In deze aanpak staan alle afspraken en uitgangspunten om woonoverlast te voorkomen of bestrijden. Professionals leggen aan de hand van voorbeelden en ervaringen uit hoe dit er in de praktijk aan toe gaat en wanneer welk middel kan worden ingezet.